Helseforetaket som ikke kunne synke 1

Titanic

Helseforetakene gjør store og små vedtak. Noen ganger prinsipielle med signaleffekt i forhold til fremtidige sådanne. Helse Møre og Romsdal gjorde forleden dag et vedtak som åpner for redusert rammebevilgning fra moderforetaket Helse Midt Norge. Ved hjelp av styreleder John Harry Kvalshaug sin dobbeltstemme ble det etter forslag fra nestleder Petter Bjørdal gjort vedtak som i verste fall åpner for redusert rammebevilgning med hele 19 millioner.

Styreleder Kvalshaug har maritim bakgrunn og bruker ofte metaforer fra sjøfarten. Kaptein Kvalshaug sier kjølen er dratt og at styret nå skal rigge skuta for lang og trygg seilas på åpent hav. Overstyrmann Bjørdal sitt bidrag til seilasen i siste styremøte, var å foreslå åpning for at Magnussen-modellen blir lagt til grunn når Rusbehandling Midt-Norge blir lagt ned som eget helseforetak fra 1. januar 2014 og driften overføres til de lokale foretakene.

Kaptein Kvalshaug, som til Romsdals Budstikke uttaler at han ikke aner hva administrasjonen har tenkt omkring fremtidig finansiering, mener presseoppslaget er misforstått og har funnet det nødvendig med en korrigering på rusforetakets hjemmesider. Her sier han at både han og styret støtter rapporten som drøfter overførsel av virksomheten.

Man kan imidlertid  lure på om Kvalshaug har lest rapporten, som riktig nok anbefaler at dagens særfinansiering fortsetter en stund fremover, men som også anbefaler at man parallelt utreder behovsbasert finansiering. Det er dette Magnussen-modellen handler om, og tall fra samme rapport antyder at Møre og Romsdal med dagens ordning tilføres for mye i forhold til behov.

Man trenger ikke være klarsynt for å forstå at et trønderdominert styre i moderforetaket da vil bruke minimal tid på å vedta finansiering for rusomsorgen basert på Magnussen-modellen. Nå som kaptein Kvalshaug ved hjelp av sin dobbeltstemme har gjort det enda lettere, spøker det for fremtidig lang og trygg seilas på mange områder.

Foretaksskuta styrer som kjent mot et ”utfordringsbilde” (underskudd) på 160 mill. fra neste år. Nå ligger det an til ytterligere underskudd der fremtidig drift av rusinstitusjonene i Møre og Romsdal er truet, om man da ikke tilfører driftsmidler fra andre områder. Det skal i så fall ikke bli lett uten betydelig reduksjon av annen virksomhet, og for øvrig skal det bygges et helt nytt sykehus som det også skal settes av penger til.

At både leder og nestleder i styret i denne situasjonen aktivt går inn for at foretaket blir kjølhalt, fremfor i det minste å gjøre et hederlig forsøk på å hindre enda større kutt, handler vel nesten utelukkende om egen vinning er vi redd for. De får jo ikke akkurat minstelønn, og snart skal styret også gjenvelges.

Titanic fikk en rekke advarsler om isfjell men farten ble ikke satt ned. Det var vel nettopp det administrasjonen på foretaksskuta hadde tenkt å signalisere her kaptein Kvalshaug…

             

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s