Ja takk, begge deler…

Ole Brum

I februar kunne helseminister Gahr-Støre fortelle om iherdig arbeid med å overbevise Finansdepartementet om at helseforetak med god økonomi skulle kunne få “noe slakkere tøyler”. Vi har hatt våre bange anelser om skjemt valgflesk helt siden januar i år, og vi så i krystallkula at Gahr-Støre ville ha konklusjonen klar i god tid før valget til høsten.

Den 12. juni kom det også klarsignal som åpner for redusert krav til egenandel for nye byggeprosjekter. Gahr-Støre kan ikke love at nye sykehus kommer raskere på plass, men det åpner for andre parallelle prosjekter, sier han. Det var akkurat dette et trønderdominert styre i Helse Midt-Norge trengte for å kunne gjøre et hastevedtak om bygging av nytt psykiatribygg for akuttpsykiatri på Østmarka…

Riktignok heter det fremdeles at bygging av nytt sykehus i Møre og Romsdal har 1. prioritet. Adresseavisen sier da «Ja takk, begge deler» på lederplass den 19. juni, hvor saken forsøkes fremstilt som om dette nå er en vinn-vinn situasjon både for psykiatrien i Trøndelag og for somatikken i Møre og Romsdal. Hvordan et nytt sykehus i Møre og Romsdal med antatt byggestart i 2018 kan ha 1. prioritet er for øvrig en gåte, når nytt psykiatribygg på Østmarka har antatt byggestart i 2015. Spørsmålet er om gårsdagens ja takk, begge deler-vedtak, bare er et vinn-vinn vedtak for psykiatrien i Trøndelag.

For trønderne nøyer seg selvsagt ikke med et beskjedent psykiatribygg på Østmarka til 230 mill. Dette er bare ment å være midlertidig til nytt psykiatrisenter på Øya realiseres. For øvrig et prosjekt som må være slanket betraktelig, om det da ikke er helt feil at det kommer til å koste 450 mill. som beskrevet på s. 8 i Langtidsplan og budsjett 2014-2019.
På Helsebygg Midt-Norge sine hjemmesider er nemlig det samme psykiatrisenteret stipulert til 624 mill. 2004 kroner, hvilket betyr at vi i dag snakker om rundt 750 mill. Og som om ikke det var nok, kan man i den samme langtidsplanen også lese om planer for ny psykiatrisk sikkerhetsavdeling på Østmarka til 374 mill.

Og dette er bare planlagte psykiatriprosjekter. I tillegg kommer flere store investeringer til IKT og MTU, hvor St. Olavs Hospital i følge langtidsplanen, alene har et samlet investeringsbehov for perioden på 2000 mill., mens de øvrige helseforetakene i regionen avspises med 800 mill. Begrepet trønderran har aldri før vært mer begripelig…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s