Svarteper, jackpot og skjemt valgflesk…

Siste kapittel i sagaen om Nye Molde Sykehus er at tomtevalg for fellessykehuset kan måtte vente helt til 2016. Det rimer knapt med direktør Eidsvik’s håp om en rask avklaring og er ødeleggende for ansatte og fremtidig rekruttering. Tragedien startet da tidligere helseminister Strøm-Erichsen delte ut helt nye kort når planer for NMS var klare for godkjenning. Helse Nordmøre og Romsdal fikk svarteper og ble fusjonert med Helse Sunnmøre til Helse Møre og Romsdal…

Nye Molde Sykehus ble utsatt på ubestemt tid og ett av Strøm-Erichsen’s argumenter da, var at Helse Midt-Norge ikke hadde økonomi til å kunne gjennomføre prosjektet. Her måtte man forholde seg til regelen om 50% egenkapital før det ble gitt lån for resterende. Alternativ finansiering ble kontant avvist av helseministeren.

For noen måneder siden var det Helse Midt-Norge som delte ut helt nye kort, og Helse Møre og Romsdal som fikk svarteper ved innføring av ny finansieringsmodell. Den nye modellen inndrog og reduserte budsjetter til fordel for St. Olavs. Det kan nå se ut som om det grepet alene umuliggjør bygging av NMS, og i tillegg er «utfordringsbildet» blitt slik at Helse Møre og Romsdal må spare flere 10-talls mill. i årene som kommer.

Kjempeinvesteringene ved St. Olavs går mot slutten, mens Nordmøringer og Romsdalinger fremdeles strides. I denne situasjonen ser St. Olavs sitt snitt til å fiske i opprørt vann, og krever at det bygges nytt psykiatribygg på Østmarka som plaster på såret for det skrinlagte psykiatrisenteret på Øya. Tidligere Molde-ordfører Hammerø advarte nettopp om et slikt senario for tre år siden, og nylig var det helseminister Gahr-Støre sin tur til å dele ut enda flere nye kort.

Helt uforklarlig arbeider helseministeren nå iherdig med å overbevise Finansdepartementet om at helseforetak med god økonomi skal kunne få «noe slakkere tøyler» der egenandelskravet senkes til 30%. Slik kan St. Olavs finansiere et mindre akuttbygg for psykiatri innenfor egne rammer, skriver Adresseavisen den 14. februar. St. Olavs som har fått nybygg til 12 mrd. skal altså få bygge enda mer på bekostning av søsterforetaket i sør.

Om dette arbeidet lykkes og St. Olavs får tøyler som Helse Nordmøre og Romsdal aldri fikk, snakker vi om jackpot til St. Olavs og tress i svarteper til Nordmøre og Romsdal. Til Adresseavisen sier Gahr-Støre at han ikke er helt klar til å konkludere enda, men legger til at han ikke pleier å kaste bort tiden.

Mens alt fremdeles er helt i det blå for Nye Molde Sykehus ser vi i krystallkula, at Gahr-Støre har konklusjonen for St. Olavs klar i god tid før valget den 9. september – en konklusjon som nok kommer til å smake av skjemt valgflesk.

Valgflesk står på menyen i alle politiske partier, og dessverre serverer høyres Erna Solberg et solid stykke i dagens utgave av Adresseavisen. Vedrørende nytt psykiatribygg på Østmarka sier Solberg at dette er noe man bare kan sette i gang.

Noen bør minne Solberg på at prosjekter i samme klasse har sneket i køen allerede. Her kan nevnes ny barneavdeling ved Ålesund sykehus til 260,- mill. Det vil sansynligvis dukke opp flere andre prosjekter med samme krav om særfinansiering før NMS realiseres i 2018 eller senere.

Dette er problematisk da det medfører at byggestart for NMS utsettes enda lenger. Solberg burde være kjent med at NMS er utsatt med minst seks år, og det var før krav om nybygg på Østmarka kom på bordet…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s