«Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag?»

Sjelden eller aldri har vi opplevd så mye bråk og spetakkel som etter at Strøm-Erichsen ble satt på jobben som helseminister i 2009. Statsråden levnes da heller ikke særlig mye ære for sin styring av «vepsebolet» Helse-Norge. Lokalt har vi den pågående sykehusstriden mellom Nordmøre og Romsdal og over det ganske land er det stadig større og mindre konflikter mellom forskjellige aktører og helseministeren. Signalene fra helseministeren til foretaksstyrene og befolkningen i vår region har vært særdeles utydelige, og har skapt en situasjon preget av stor usikkerhet.

I denne situasjonen har enkelte aktører sett seg best tjent med å bruke svært sterke ord og utspill. Arbeiderpartiets ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, har endatil erklært «krig» mot naboen i sør. Øyens krigsretorikk forledet helseministeren til å torpedere foreliggende planer om nytt sykehus i Molde. Den 8. desember 2010 kunne Øyen innkassere en foreløpig «slagseier» i krigen mot Romsdal, der helseministeren også fredet sykehuset i Kristiansund fra større omstillinger. I virkelige kriger dør sannheten først heter det. Det samme har skjedd minst to ganger i «sykehuskrigen»…

For det første har Øyen og hans støttespillere over lang tid, fremsatt påstander om at sykehuset i Kristiansund systematisk har blitt bygget ned ved at funksjoner har blitt overført til sykehuset i Molde. For det andre har Øyen og samme støttespillere forledet befolkningen på Nordmøre til å tro at det i Romsdal ble planlagt et gigantsykehus som ville ødelegge for sykehuset i Kristiansund og de facto bli et fellessykehus i fremtiden. Begge deler er feil, men som ordtaket sier blir det sannheter av løgner om de bare gjentas ofte nok.

Øyens krigsretorikk og helseministerens håndtering av saken bidrar ikke akkurat til å løse interessekonflikter og kan knapt kalles ansvarlig ledelse. Er noen av dem tjent med slik strategi og ledelse i det lange løp? I året 2010 nådde sykehusstriden en foreløpig topp. Linkene gir eksempler på utspill i media og reaksjoner på disse fra perioden…

Klikk på linkene for mer informasjon…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s