Luftslott eller spøkelseshus?

 

Felles spøkelseshus ved Krifast…

Fremtidig sykehusstruktur i Nordmøre og Romsdal har vært heftig debattert av mange. Foreliggende planer for Nye Molde Sykehus på Eikrem har enkelte karakterisert som drømmer og luftslott. For enkelte andre er et felles sykehus drømmen. Den er lansert i flere varianter med tilhørende lokaliseringsforslag. Området ved Krifast ble lansert av profilerte lokalpolitikere på Nordmøre med ordfører Øyen i spissen den 4. september 2010. For øvrig det lengste politikerne i nord var villige til å strekke seg med hensyn til lokalisering – ikke et breddeminutt lenger sør.  «Vi rekker ut ei åpen hand til Romsdal» sa ordfører Øyen, før han i desember erklærte full sykehuskrig. I det siste har også lokalpolitikere og grunneiere på Eide kastet seg inn i debatten.

Først ut var ordfører Silseth som lanserte et nytt område ved Svanviken den 16. mars. Den 11. april lanseres enda et tomteforslag av grunneiere ved Årsbogmyrene på Vevang. Myrområdet hvor det i 50 år har vært umulig å etablere industri, anses som velegnet for sykehusformål for det som omtales som «ett felles sykehus». I praksis et nytt sykehus på Nordmøre som antagelig også skal betjene deler av Romsdal, etter at en vesentlig del av behandlingstilbudet som i dag finnes ved sykehuset i Molde er flyttet til Ålesund. Felles for forslagene synes å være total mangel på infrastruktur og stor reiseavstand til befolkningstunge kommuner. Sykehusets faglige innhold sies det heller lite om, og hvor stort vil opptaksområdet egentlig bli? Tabellen viser avstand og kjøretid fra kommunene som defineres som lokalsykehusområde for Nordmøre og Romsdal (RB).

Tillitsvalgt for legene i Kristiansund, Ralph Herter ser tilbake på sykehusstriden i intervju med TKTV den 10. april. Herter ser nå ingen annen løsing på striden enn et endelig vedtak om bygging av et felles sykehus, om man har rekruttering og bevaring av fagmiljøene som mål, sier han. Vi derimot kan ikke se at et felles sykehus plassert ved Krifast eller ved Årsbogmyrene, på noen måte vil rekruttere og bevare fagmiljøene. Det er større fare for rekrutteringssvikt og forvitring av fagmiljøene, om et sykehus legges til disse eller tilsvarende steder, enn om man beholder strukturen med to sykehus i Nordmøre og Romsdal. Et felles sykehus må trolig ligge bynært og kanskje helst i en av byene om det skal rekruttere. En politisk umulighet slik saken har utviklet seg…

Klikk på linkene for mer informasjon…

 Riksvei 64 ved Årsbogmyrene…

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s