«Samle alt vi kan…»

Ett slagord og motto for behandlingstilbudene i Helse Midt-Norge har vært ”Samle det vi må, spre det vi kan”. Det kan virke som om dette nå i praksis betyr «Samle alt vi kan». For å få det til bruker man vekslende helgarderende argumenter, der hensyn til økonomi veier tyngst i det ene øyeblikk, og hensynet til kvalitet i det neste. Systemet fungerer utmerket med full uttelling for de største sykehusene i regionen, i særdeleshet St. Olavs Hospital i Trondheim og i noen grad Sykehuset i Ålesund. Nye Molde Sykehus er parkert av helseministeren og de siste utspillene fra Helse Midt-Norge lover ikke godt. For hva blir igjen av funksjoner og sengekapasitet om NMS noen gang blir realisert?

Tidligere er det vedtatt å samle all traumekirurgi til de to største sykehusene. Forleden dag argumenterte kreftlege Jo Åsmund Lund i RB for samling av all kreftkirurgi til Ålesund og Trondheim. Det samme hadde han gjort på et felles seminar i Stjørdal for styrene i helseforetakene. Lund får støtte av direktør Bovim som er opptatt av kvalitet, men som ikke kan dokumentere at dagens kreftkirurgi ved sykehusene i Molde og Levanger er av dårlig kvalitet. Direktør Bovim argumenterer for å samle kreftkirurgien ved å si: «Men vi kan ikke opprettholde behandlingstilbud med et begrenset fagmiljø». Paradoksalt nok vil Bovim styrke det samme fagmiljøet med onkologer (kreftleger), men først etter at man har samlet kreftkirurgien!

I dagens RB avsløres det at utredningsarbeidet som Helse Midt-Norge har satt i gang for det fremtidige behandlingstilbudet for kreftpasienter i helseregionen, er kuppet av arbeidsgruppens leder Stein Kaasa ved St. Olavs Hospital. Det ferdige papirarbeidet som konkluderer med samling av all kreftkirurgi har ingen andre i arbeidsgruppen fått anledning til å kommentere, og det er ugjenkjennelig for kirurgene Nygaard og Edna i Molde og Levanger som også satt i arbeidsgruppen. Når kirurgene også kan vise til at det ikke er noe å hente mht. kvalitet ved å sentralisere kreftbehandlingen blir konklusjonen helt feil.

Direktør Bovim har tidligere uttalt til RB at prioriteringslista for nye byggeprosjekter i helseforetaket «formelt» ikke er nullet ut. Vi får håpe det samme gjelder for foretakets slagord og motto, og at ihvertfall sykehusstyrene fortsetter å spre det man kan…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s