”Splitta plan for psykiatri og somatikk”

Etter at prosjektgruppen har brukt ett år på å utrede fremtidig sykehusstruktur i Møre og Romsdal, uten at man i den sammenheng har tatt hensyn til faget psykiatri, skal behovet for ”samlokalisering av somatikk og psykiatri” nå utredes på detaljnivå. Mange vil nok undres på hvordan det kan være mulig å argumentere mot samlokalisering på et faglig grunnlag…

Hvem i de psykiatriske fagmiljøene eller andre har tenkt nye tanker i vår og gitt direktøren det gode råd? Det kan vel neppe være helseministeren som fra stortingets talerstol under spørretimen, så sent som den 12. januar 2011, fremhevet viktigheten av samlokalisering ved nytt sykehus i Buskerud, og blandt annet sa følgende:

«En viktig premiss i dette er også at man skal kunne samlokalisere somatikk og psykiatri. Det betyr ikke nødvendigvis at vi i dag kan si hvilke deler av psykiatrien i de to institusjonene som er i området, som skal inn i det nye sykehuset, men det er en helt klar føring at det skal samlokaliseres» (AGSE, spørretimen)

Det skal altså samlokaliseres ved St. Olavs på Øya (første link s.24), ved Kalnes i Østfold og ved Drammen i Buskerud, men altså ikke hvis Nye Molde Sjukehus bygges på Frei. Nei, her skal det hestehandles, og ordfører Torgeir Dahl får slengt til seg et kjøttbein uten kjøtt ved at psykiatrien flyttes fra bygninger anno 1913 til bygninger anno 1960.

Ingen har så langt argumentert mot samlokalisering av psykiatri og somatikk, med unntak av lokalpolitikere i Asker, Bærum og Lier som fortviler over at Drammen vant ”sykehuskrigen” på disse kanter, og at samlokalisering medfører at psykiatrien ved Blakstad kan havne i Drammen. Ellers er det interessant at helseministeren lover at nytt sykehus i Buskerud har førsteprioritet etter oppstart av nytt sykehus i Østfold, men det var sikkert gammelt nytt?

Klikk på linkene for mer informasjon…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s