Napoleons vinterkrig

Den 22. juni 1812 rykket Napoleons hær på 700.000 mann inn i Russland. Hæren møtte lite motstand. I slutten av september sto Moskva i brann. Men byen var forlatt, og midt i oktober startet den smertefulle tilbaketrekningen, i tynne uniformer, uten forsyninger. I desember hadde sult, kulde og russernes hyppige angrep desimert Napoleons stolte armé til en tarvelig flokk.

Vi vet ikke om det var franskmennene eller Napoleons allierte som bukket under først, men historien om Napoleons vinterkrig bør kanskje leses i god tid før den 13. desember. Da skal nemlig styret for Helse Møre og Romsdal fatte et endelig vedtak i saken om fremtidig sykehusstruktur…

Den 11. september advarte styremedlem Svein Anders Grimstad mot sykehusløsninger som tidligere har blitt avvist av vår helseminister, og som kan åpne nye kriger og sette fyr i to regioner enda en gang.

Den 1. oktober advarte styremedlem Knut Ivar Egset mot å vedta sykehusløsninger man ikke har økonomisk ryggdekning for å kunne gjennomføre. En høyst aktuell advarsel der det nå viser seg at direktør Bovim i HMN ikke kan garantere noe som helst.

I oppslag i dagens Romsdals Budstikke sier Bovim at realisering av Nye Molde Sykehus er avhengig av at foretakene makter å effektivisere driften frem mot 2018. Effektivisering tilsvarende 0,5 % av driftsbudsjett pr. år gir bare 500 mill. å bygge for i 2018, mens effektivisering tilsvarende 1,5 % gir hele 2000 mill. Når staten bidrar med sitt vil man kanskje kunne bygge i 2018.

Men bare kanskje, da Bovim heller ikke ser bort fra at andre nødvendige investeringer kan komme foran i køen. Svaret på spørsmålet om økonomisk ryggdekning er så beheftet med usikkerhetsmomenter at det ikke er til å tro.

Her er altså HMR prisgitt at HMN greier å legge seg opp penger frem til 2018. Ikke vet man hvor mye som havner på bok heller. Man kan altså risikere å planlegge for alternativ 3B for så i 2018 å finne ut at «gammel moro» medfører at det kun er investeringsmidler til et av de andre alternativene.

Grimstad har advart mot å vedta sykehusløsninger som tidligere har blitt avvist av vår tidligere helseminister. Det spørsmålet er kanskje mindre aktuelt i dag, ettersom direktør Eidsvik i et møte den 26. september hevdet å ha forsikret seg om at sykehusstruktur ikke er en sak for vår nye helseminister Jonas Gahr Støre, og at prosessen ikke vil bli stoppet sentralt enda en gang når vedtak er gjort.

Egset har advart mot å vedta sykehusløsninger man ikke har økonomisk ryggdekning for. Det vil være å holde befolkningen for narr enda en gang, der en risikerer å ødelegge foretakets omdøme for all framtid. Det fortjener verken folket eller helseforetaket.

Det mangler altså ikke på advarsler i denne striden. Napoleon ble også advart, og vi vet hvordan det gikk…

Klikk på linkene for mer informasjon…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s