Ild og vann – Om tsunamivarsler og tunellbranner…

Tunellbrann

Undersjøiske jordskjelv i Indiahavet den 26. desember 2004, resulterte  i flodbølger som anslagsvis kostet 350.000 menneskeliv og gjorde halvannen millioner mennesker hjemløse. Få dager senere kunne vi i lokalpressen lese at visst hadde de det ille i Sørøst-Asia, men det kunne fort gå mye verre på våre kanter. Et skred fra Opstadhornet ville resultere i en flodbølge av voldsomme dimensjoner…

Bekymringen for flodbølgen fra Opstadhornet bidro vesentlig til at eksisterende sykehustomt på Hjelset ble skrinlagt som alternativ. Nye utredninger viser imidlertid at oppskyllingshøyden for en tenkt flodbølge vil være mye lavere enn opprinnelig antatt, og med dette kan Molde kommune i dag skilte med to tomter som allerede er regulert til sykehusformål – Øvre Eikrem og Opdøl.

Skjebnens ironi er at de som mest høylytt trakk frem faren for en kjempebølge mot å bygge på Hjelset, må innse at de har falt for eget grep. Det er mange gode grunner til at et sykehus ikke bør legges til sørspissen av Frei. Men det er faren for stenging av Freifjordtunellen i forbindelse med brann eller ulykker som for alvor har slått beina under tomtealternativet.

Da er vi på mange måter tilbake ved start, og så langt kan vi bare konkludere med at det ikke nytter å sloss mot naturkreftene. Hverken på den ene eller andre måten…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s