Sjakk, Dronning?

I sjakk er dronninga den sterkeste brikken, og tilnærmet umulig å slå.
I Helse Møre og Romsdal er det direktør Astrid Eidsvik som innehar denne posisjonen. For Eidsvik er ingen hvem som helst i sykehussammenheng…

Eidsvik ble i 2009 kåret til Årets helseleder av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening. Eidsvik var da Norges lengst sittende sykehusdirektør, med sammenhengende 15 år i samme helseforetak. Hun fikk prisen som belønning for en ledelseskultur som har hatt positiv innvirkning på arbeidsmiljø og arbeidsinnsats med sikte på effektiv ressursbruk og god kvalitet på tjenestene.

Hedersbevisningen gjorde Eidsvik til selvskreven kandidat til direktørjobben da fylkets to helseforetak ble fusjonert i 2011. Men ikke mye har gått på skinner siden opprettelse av HMR. Det har vært stadige omstillinger og effektivisering av drift, og HMN har vedtatt å omfordele driftsmidler til fordel for St. Olavs og Nord-Trøndelag. HMR ligger an til et stort underskudd i forhold til resultatkravet for 2013. Og verre skal det bli i 2014 der foretaket må spare hele 171 mill. kroner.

I denne situasjonen bebuder dronninga omrokeringer i egne rekker ingen før har lykkes med å gjennomføre. Det hvite laget skal styrke seg, svarte brikker skal slås ut. Men spillere og tilskuere i nord og sør truer med nye fakkeltog og aksjoner. Leder og nestleder i styret vingler i lojalitet til dronninga, men får kalde føtter når bøndene på brettet gjør opprør. Og på toppen av det hele stoppes planlagte trekk av helseminister Høie før dronninga får tid til å flytte en eneste brikke.

En liten stund kan det synes som om handlingsrommet på sjakkbrettet er borte, og som om dronninga er utspilt og befinner seg i en tilsynelatende umulig posisjon. Men dronninga er sterkest på brettet, og hun gjenerobrer raskt regien. Neste trekk er å gjennomføre samling av funksjoner som ikke berører akutt- og fødetilbud på en måte som strider mot regjeringserklæringen. I praksis betyr det samling av ØNH, øyeavdeling, alderspsykiatri og såkalte «dobbeltfunksjoner» på rett side av brettet, det vil si i Ålesund. De hvite vinner, de svarte taper. Dronninga regjerer på brettet.

Dronninga gir seg ikke, hun fortsetter spillet. Og hun blir neppe slått ut med det første, selv om vi i dagens Sunnmørsposten kan lese at det blir ingen hjelp å få fra moderforetaket i Stjørdal. Om helseminister Høie kommer dronninga til unnsetning gjenstår å se. Helt sikkert er det at sykehuset i Molde blir taper av partiet om dronninga flytter brikkene slik vi frykter…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s