Der AMK Prozeß 2

Josef K. hadde tapt sin sak i første instans, men i forbindelse med domsavsigelsen ba dommeren ham om å klage til Høyesterett. En ankebehandling ville øke sakens legitimitet, sa dommeren, og Josef K. hadde ikke valg. Slik gikk det til at Josef K. fikk berammet sin sak,
№ 98-13 til torsdag den 12. desember 2013. Det var den eneste mulige dagen, men i god tid før jul. Josef K. forberedte seg vel på at saken skulle tas opp til fornyet behandling…

Dagen kom, og han ble ført inn i rettssalen. Lagmannens stol var tom, men 13 dommere og meddommere satt benket ved et langt bord. I det svake lyset skimtet han knapt konturene i ansiktene deres, men en av meddommerne smilte til Josef K. Så reiste dommeren som satt i stolen ved siden av lagmannens stol seg. Hans ansikt var uten uttrykk, men han hadde et tungt kors hengende rundt halsen. Da han reiste seg, ble det taust i salen. Dommeren gav et tegn med sin høyre hånd om at Josef K. skulle sette seg ned, og Josef K. fulgte ordren.

Så festet dommeren grep rundt korset, nikket tre ganger til forsvareren, og denne forlot salen uten ett ord. Dommeren gav et nytt tegn med hånden. Det ble stille som i en grav. «Du vet at du er dømt i første instans som en liten og tarvelig forbryter. Prosessen har vært god, men noen har sådd tvil ved dommens premiss».

«Derfor møter du i dag foran en ny rett. Fire av dommerne er valgt av folket. Du vil i dag møte helt nye lover som er mye bedre enn de gamle. Lovene tilpasses stadig vekk, og du vil snart forstå at de blir bedre og bedre for hver sak. Lovene gir alltid et rettferdig resultat, og resultatet er forutsigbart. Alle dømmes rettferdig, og noen går fri. Men du kan ikke forvente at alle dømmes etter samme lov».

Josef K. følte en kulde nedover ryggen. Det var taust, lenge. «Det er satt av 30 minutter til saken», sa dommeren. «29 minutter har gått. Har den tiltalte noe å si til sitt forsvar?» Igjen var det taust. Så reiste dommeren seg og sa: «Jeg er glad for at alle i salen er enige om de viktige prinsippene som vi i fellesskap ønsker å følge. Du har lest rettens innstilling. Dommen er avsagt».

Med det snudde han seg, de fleste av dommerne snudde også ryggen til, men Josef K. enset det knapt før han ble ført ut til retterstedet…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s