My heart will go on…

Da har julefreden senket seg i Helse Møre og Romsdal. Foretaksskuta har styringsfart mot et «utfordringsbilde» (underskudd i forhold til resultatkrav) på omlag 150 mill. ved årets utgang. Vi spør, hvilke konsekvenser får det for drift av foretaket i året som kommer, og hva betyr det for prosjektet nytt fellessjukehus i Nordmøre & Romsdal?…

Direktør Eidsvik har foreløpig skrotet sine planer for omrokering av sykehusenes funksjoner. Nå er mantraet for styring av økonomien i foretaket: «hverdagseffektivisering». Helseforetaket skal gå fra å være best i klassen i Midt-Norge til å bli best i klassen i hele kongeriket.

Eidsviks spareplaner skal kunne ta ut en gevinst på hele 352 mill.
Det medfører beinhard prioritering for ledere og andre i foretaket,
også fordi resultatkravet for 2014 skjerpes betydelig. Og hvor realistisk er det at foretaket som allerede driver mest effektivt, skal kunne effektiviseres enda mer og bli best i landet – på alle områder?

Det har styret i HMR vedtatt, men vi tror det vanskelig vil la seg gjennomføre i praksis. Sparing og effektivisering ved bruk av ostehøvel har hatt null effekt i 2013. Heller tvert om, og vil omskriving av begrepet til «hverdagseffektivisering» dramatisk endre på dette?
Vi har liten tro på det. Potensialet er i stor grad tatt ut allerede, en del kostnader lar seg ikke styre og større inngrep i driften ble kontant skutt ned av helseminister Høie.

Første kvartal av 2014 vil gi svar på om «utfordringsbildet» er i bedring, eller om foretaksskuta fortsatt har stø kurs mot økonomisk totalhavari. Om siste scenario inntreffer, hva har det å si for realisering av nytt fellessjukehus i Nordmøre & Romsdal? Ingenting, skal vi tro uttalelser fra styreleder Styve-Holte og direktør Andersen i HMN.

Inntil det motsatte er bevist, inntar vi en pessimistisk grunnholdning til spørsmålet. For det første har økonomiargumentet stoppet nytt sjukehus flere ganger tidligere. Og for det andre, har dette endret seg? Hvorfor signaliserte da nettopp Styve-Holte sin bekymring for kort tid tilbake?

Vi ønsker av hele vårt hjerte at vi tar feil, og så tror vi kanskje på julenissen?…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s