Nytt felles minisjukehus?

Romsdals Budstikke beklager i gårsdagens utgave at direktør Astrid Eidsvik tåkelegger sykehusets innhold og stiller følgende meget betimelige spørsmål på lederplass: «Er meningen å lage nysjukehuset minst mulig?»

Man kan saktens spørre. Orakelsvaret fra foretakets ledelse er omtrent at innholdet i nysjukehuset gjennomgår en god intern prosess, at man må følge mal for sykehusplanlegging og at alt er i det blå av gode grunner. Direktør Eidsvik lar det hele henge i lufta og utelukker dermed ikke at meningen nettopp er å lage nysjukehuset minst mulig.

I beste fall kan vi håpe på at hun er på kollisjonskurs med styreleder Kvalshaug som tidligere har uttalt at han ikke ser for seg noe ribbet sjukehus. Vi kan også håpe på at hun i det lange løp ikke kan la være å lytte til politiske føringer fra helseminister Høie, som nylig uttalte at det nye fellessjukehuset skal være bedre enn summen av dagens to sjukehus med tanke på omfang og kvalitet.

Og hvilken strategisk tankegang ligger så til grunn for dette? Ett stikkord er økonomi. Mangel på sådan, både lokalt i HMR og sentralt i HMN. Det er ikke til å stikke under en stol at økonomien er svært anstrengt, og at den fortsatt vil være det i årene som kommer.
Det er rett og slett sannsynlig at foretakskuta lokalt ikke greier holde styrefarten oppe i forhold til de resultatkrav HMN har satt.

Og ikke blir det enklere ettersom det nye sjukehuset skal erstatte to og ikke ett bygg som tidligere planlagt. Vi snakker om byggekostnader tilsvarende en ekstra milliard, og i Sør-Trøndelag haster det med nye psykiatribygg før regjeringen gjør alvor av nedlegging av regionale foretak. Nok en milliard bare til det formålet og i tillegg skal det satses stort på IKT og MTU. Å krympe planer og ambisjoner ned på minisjukehusnivå fremstår i det perspektivet som smertelig nødvendig.

Men så kan det være at økonomi bare er et kjærkomment argument. Det synes nemlig mer og mer åpenbart, at direktør Eidsvik ønsker en stadig sterkere sentralisering av oppgaver og funksjoner til Ålesund. Hadde hun kunnet velge, hadde hun nok sett for seg Ålesund sjukehus som det egentlige fellessykehuset også for Nordmøre og Romsdal.

Direktør Eidsvik vil ha mange støttespillere den dagen hun slipper katten ut av sekken og lanserer et krympet sykehus. Et nytt felles ferdig ribbet minisjukehus vil gjøre det hele så meget enklere…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s