Logikken noen ikke vil se

Arild Myhre har i Tidens Krav 19.11 en artikkel om de vanskelige avveiingene i sykehussaken. Han starter med å advare politikere på Sunnmøre at sykehuset i Ålesund ikke garantert vil forbli fylkets største hvis fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal legges nær Molde. Det synes å være det viktigste argumentet for å legge fellessykehuset nær Kristiansund. Den samme konklusjonen hadde formannskapet i Ålesund kommet til, de også ignorerte pasientene. Myhre diskuterer så de fem formålene i spesialhelsetjenestens formålsparagraf, som styrene i helseforetakene ble orienterte om på det lukkede møtet på Gardermoen.

Formål 1 – kvalitet. Alle rapporter hevder at Molde er størst og har best rekruttering, men vegrer seg likevel for å rangere. De hevder at ulikhetene vil jevne seg ut, og forskutterer da at lokaliseringen ikke blir nær Molde. At enkelte faktorer ikke lar seg jevne ut ignoreres. En slik bevisst ensidig avrunding av alle svar gir selvsagt en meningsløs (men ønsket?) konklusjon.

Formål 2 – likeverdig. En lokalisering på Hjelset vil øke forskjellene i helsetilbudet, fordi man i utkantene på Nordmøre får lenger vei enn i sør, hvor pasientene isteden vil sokne til Ålesund. Myhre nevner ikke pasientene i indre Romsdal og Oppland som ikke får kortere vei til Ålesund eller Lillehammer, og dermed blir påført de samme ulempene hvis sykehuset lokaliseres på Storbakken som utkantene på Nordmøre får ved en lokalisering på Hjelset.

Formål 3 – ressursutnyttelse. Myhre hevder at millioner som i dag brukes på dekning av pasientreiser ut av fylket i stedet kan benyttes på pasienttilbudet der folk bor. Om alle disse pasientene forblir i fylket vil det likevel påløpe reisekostnader. Og det relevante er jo hvor stor forskjell det er i reisekostnader mellom de ulike lokaliseringene. Asplan Viak har beregnet dette transportarbeidet i «Tilgjengelighetsanalyser Rapport 1: Dagens transportnettverk og befolkning Utgave: 1»:

Dessverre er figuren ikke ledsaget av en tabell med tallene, men bynært Molde ser ut til å generere om lag 3 millioner personkilometer mindre hvert år enn bynært Kristiansund. Alle kan se hvor dramatisk mye bedre dagens modell med to sykehus (0-alternativet) er. Den samme konklusjonen har også Oslo Economics kommet til. Den aller beste løsningen er to sykehus, og den beste lokaliseringen av et fellessykehus er sentrumsnært Molde.

Formål 4 – tilpasset pasienten. Dette vil avhenge av innholdet i sykehuset, som er uavhengig av plassering. Men innholdet er ikke uavhengig av størrelse. Og størst pasientgrunnlag har et sykehus ved Molde. Siden en stor pasientgruppe vil få like lang vei til Ålesund som til Storbakken risikerer dessuten fellessykehuset å miste en stor del av pasientgrunnlaget ved en lokalisering på Storbakken.

Formål 5 – tilgjengelighet. Som nevnt under punkt 2. Men tilgjengelighet favner om alle pasientene, ikke bare utkantene. Totalt sett vil det ifølge de siste analysene være 9 566 flere som får kortere vei til fellessykehuset hvis det lokaliseres på Hjelset i forhold til Storbakken. Og da har helseforetaket bevisst utelatt kommunene Midsund og Rauma. Etter mitt skjønn er det logisk at disse momentene gir en lokalisering ved Hjelset.

Molde, 19.11.2014
Rasmus Rasmussen

3 Aper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s