Fødsler på Smøla og sykehuslokalisering

Avisen Tidens Krav har stadig store oppslag om Smøla eller andre utkanter på Nordmøre og sykehuslokalisering. Den 20.11 er dette igjen et viktig tema, der lang reisetid til sykehus for fødende skaper bekymringer. Nå er slike «lykkelige omstendigheter» i stor grad mulig å forutse, i motsetning til hjerteinfarkt og andre plutselige ulykker, der det ofte i tillegg kan stå om liv eller død. Fødsler skjer også om sommeren, og da kan fødeavdelingen ha sommerstengt slik at fødende må reise til nabosykehuset. Meg bekjent har dette så langt gått bra, og det neppe bare på grunn av fint vær.

Det som kjennetegner disse bekymrede oppslagene om utkantene og offshoretrafikken er et totalt fravær av dokumentasjon på omfanget. Manglende dokumentasjon er neppe på grunn av vansker med å fremskaffe data, og en er fristet til å tro det egentlig skyldes at tallene er forsvinnende små.

Det fremstilles som at for de som bor langt unna så er en ekstra halvtime alltid mer alvorlig enn for de som i utgangspunktet bor nære sykehuset. Det er langt fra tilfellet, ofte kan det være de første minuttene som er kritiske. Når fellessykehuset skal lokaliseres må en bl.a. vurdere å legge sykehuset nær Kristiansund og dermed gir utkanter på Nordmøre en halv times kortere reisetid, mot nesten 10.000 flere pasienter som får kortere vei til fellessykehuset hvis det lokaliseres på Hjelset, deriblant andre utkanter enn de på Nordmøre og som har lenger reisetid til sykehuset enn de på Smøla.

Det kan være grunn for igjen å minne om analysene for ambulansetrafikken som Asplan Viak utførte med basis i befolkning og veinett i 2030 (tallene er hentet fra tabell 24 og 29), som viser en total dominans til fordel for en lokalisering bynært Molde.

I hvert tidsintervall er det flere som raskere kommer fram til sykehuset hvis det lokaliseres nær Molde i forhold til om det lokaliseres nær Kristiansund. Å legge sykehuset til Kristiansund av hensyn til Smøla og andre utkanter på Nordmøre blir da vanskelig å forsvare.

Molde, 20.11.2014
Rasmus Rasmussen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s