Myten om systematisk sykehusnedbygging

Myten om systematisk nedbygging av Kristiansund sykehus lever i beste velgående. Senest for noen dager siden ble den fremsatt på ny ved Anton Monge i et leserinnlegg i Tidens Krav. Så hvor finner man svar som slår hull på myten?

SSB sin statistikk over årsverk og sengetall gir svar. Der finner man at Molde sykehus i perioden 2008-2012 ble nedbygd med 80 årsverk. Kristiansund sykehus ble oppbygd med 51 årsverk i denne perioden. Det samme gjelder somatiske senger der Molde sykehus i perioden ble mer nedbygd enn Kristiansund sykehus.

Statistikk for psykiatrien taler også sitt tydelige språk. Her finnes det ikke tall på sykehusnivå, men Helse Nordmøre og Romsdal ble bygd ned med 56 årsverk i perioden 2008-2010. Majoriteten ble bygd ned ved Molde sjukehus ettersom sengepostene befant seg der.

Verdt å merke seg her er at HNR regjerte frem til andre halvdel av 2011. Altså viser tallene en stikk motsatt tendens enn myten, om at HNR bygde opp sykehuset i Molde på bekostning av sykehuset i Kristiansund, som Anton Monge og andre til stadighet fremsetter.

«Det synes å være rimelig klart at oppbygging av Nye Molde sykehus både bygningsmessig og funksjonelt og funksjonell nedbygging av Kristiansund Sykehus var en synlig og til tider en usynlig rød tråd gjennom de årene som Helse Nordmøre og Romsdal HF var i drift» (Anton Monge til TK 24. november 2014)

SSB3, sykepleiere, korrigert

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s