Paradoksalt tankegods i sykehussaken

Prosjektkontor 4

Det er gått snart et år siden sykehusstyrene og helseminister Høie vedtok at det nye fellessykehuset SNR skulle lokaliseres til Hjelset. Kristiansund kommune har i etterkant gjort vedtak om å stevne staten for å få omkamp ved rettsak. Om det faktisk blir noen rettsak gjenstår å se. Og det har i det siste også vært klare tegn til at noen på Nordmøre er rede til å gjøre det beste ut av situasjonen.

Nordmøre Regionråd – ORKidé, vil nå utrede et regionalt senter for helseinnovasjon og samhandling på Nordmøre. Mens det planlegges et DMS i Kristiansund i tilknytning til fellessykehuset, tenker ORKidé «annerledes og større», uttalte ordfører Ingunn Golmen til Romsdals Budstikke tidligere i sommer. De nye tankene ble også presentert på oppstartkonferansen om fellessjukehuset og tilbudet i Kristiansund.

«Annerledes og større» fordi ORKidé foreslår at det regionale senteret i tillegg til tradisjonelle DMS funksjoner, også skal ha øyeblikkelig hjelp-funksjoner, fødestue, observasjonspost, intermediærsenger – og mye mye mer. Senteret vil kunne sysselsette et sted mellom 250-400 ansatte estimerer ORKidé i brevet til kommuner og helseforetaket.

Men likevel også paradoksalt fordi ORKidé i sin høringsuttalelse til Idefaserapporten konkluderte med sentralisering av funksjoner til det nye fellessykehuset. Polikliniske tjenester skulle kun unntaksvis bygges opp. Men når helseminister Høie kom til motsatt konklusjon og ville ha et fellessykehus på Hjelset og et DMS i Kristiansund, er det kanskje forståelig ORKidé ønsker å vrake hele planen?

Kanskje forståelig, men også problematisk av grunner ORKidé selv konkluderte med, og fordi både fellessykehus og DMS må finansieres innenfor samme økonomiske ramme. Her kan det være nyttig å minne om noen linjer fra ORKidé sin høringsuttalelse:

«Det er grunnleggende at det nye akuttsykehuset har en robusthet i faglig bredde og dybde som gjør at sykehuset har nok rekrutteringskraft. Da må en ikke spre funksjoner slik at det virker fragmenterende»

«ORKidé konkluderer med at en må bygge robusthet og faglig styrke inn i det nye felles-sykehuset og kun på helt spesielle fagfelt bygge opp polikliniske tjenester i befolkningstette områder. Dette bør i tilfelle knyttes til kommunenes helse- og omsorgstjenester»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s