Om kua, kalven og uanstendighet

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (AP) i Sør-Trøndelag uttrykker harme i nylig intervju med Adresseavisen. Sandvik begeistres slett ikke over at nyoppnevnt styreleder ved St. Olavs Hospital kommer fra Ålesund, det burde helst vært en trønder mener han. Og for øvrig mener Sandvik at styret i HMR burde fått fyken.

Sandvik er bekymret for pengeflyten ved St. Olavs og det er ikke første gang. I 2010 fant han det ytterst urimelig at overskudd skulle brukes som egenkapital for nytt sykehus i Molde, framfor at St. Olavs kunne betale ned mer på egen gjeld. I 2016 er han i harnisk over «stadig større løft og tøffere innsparinger» ved St. Olavs, samtidig med at HMR får drive med «dundrende underskudd» år etter år. Sandvik mener det er spesielt at styret i HMR får fortsette når det ikke leverer overskudd.

Det er her vi gjerne vil minne fylkesordfører Sandvik på at kua lett glemmer den selv har vært kalv. St. Olavs står i dag solid økonomisk men har det alltid vært slik? Så langt der i fra. Akkurat som HMR har slitt økonomisk under omstilling fra to til et helseforetak, slet St. Olavs økonomisk under omstilling i byggeperioden for det nye sykehuset på Øya. Og her snakker vi virkelig om dundrende underskudd!

Konkret aksepterte styrene ved St. Olavs og HMN i 2003, 2004 og 2005 underskuddsbudsjetter på henholdsvis 391 millioner, 345 millioner og 328 millioner kroner skrev VG i april 2006, der foretaket i mai samme år styrte mot nytt underskudd på 350 mill. Vi snakker altså om et godkjent akkumulert underskudd på snart 1500 mill. før man omsider tok rev i seilene fikk skuta på rett kjøl.

I dette perspektivet fremstår fylkesordfører Sandvik sine bekymringer på vegne av St. Olavs som flaue og på grensen til det uanstendige,
for hvem bidro til at St. Olavs, til tross for skandaløs drift, fikk realisert nybyggene sine? Det gjorde de andre foretakene i HMN, og nå er det deres tur der SNR står først i køen.

SO

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s