Om pølser og politikk i sykehussaken

Skal man tro senterpartiets Kjersti Toppe, første nestleder av helse og omsorgskomitéen på Stortinget, er partiet klar til å skrote alle planer for nytt fellessykehus på Hjelset, om bare hun og partiet kommer seg til makten igjen i en ny rødgrønn regjering etter valget til høsten.

Toppe sikter seg inn på jobb som helseminister og er tilsynelatende rede til å ta støyten. Men er det et realistisk politisk utspill, eller bare valgflesk? I fall det første går altså Sp til valg på å avblåse bygging av nytt sykehus. Bare det skulle få partiet på andre tanker, men partiet seiler i medvind og er kanskje rede til å ofre sine velgere i Romsdal?

Så kan man også spekulere i om utspillet bare er ei feit helsepolitisk valgfleskepølse som er gått ut på dato allerede 11. september 2017. Om Toppe som ny helseminister gjør alvor av utspillet, overprøver hun både tidligere helseminister Gahr-Støre og nåværende helseminister Høie sine vedtak. Og det er det ikke tradisjon for i norsk politikk.

Da spørs det om Arbeiderpartiet er villig til å la Senterpartiet skape ny presedens for politiske vedtak, også i andre saker enn sykehussaken.

Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn.
(Otto von Bismarck)