Sykehussaken i valgkampen 2

V1

Arbeiderpartiets førstekandidat i Møre & Romsdal, stortingsrepresentant Else-May Botten bidro til helse og sykehusdebatten i valgkampen med sitt leserinnlegg under ordet fritt i Romsdals Budstikke den 12. august. Overskriften var: «Høyres politikk truer det offentlige helsetilbudet!». Innholdsmessig er dette kjente toner, der essensen i budskapet er påstand om at høyres politikk kommer til å medføre forvitring av det offentlige sykehustilbudet på nasjonalt plan.

I siste setning drar Botten det enda lenger med påstand om at høyres politikk kan føre til utsettelse av nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal. Det er da vi sperrer opp øynene, for hvem sin politikk har i praksis så til de grader ført til utsettelse av planer for nytt sykehus i Molde?…

Innlegget for øvrig er velformulert, kunnskapsrikt og står seg på alle måter. Leserinnlegg er vanligvis signert «forfatteren», men det hender likevel at andre står bak. Vi spør oss: Hvem er forfatteren av innlegget? Vi lar spørsmålet ligge, men hun får i hvert fall svar på tiltale.

Den 27. august får Botten anonymt tilsvar på sitt innlegg fra «Sykehusansatt». Innlegget er noe krast i formen men gir en grei oppsummering av faktiske hendelser og løftebrudd fra regjeringen.
Ikke minst er innlegget en påminnelse om at de sykehusansatte ved Molde Sykehus og befolkningen i Molde og i Romsdal ikke har glemt opplevelsen av svik.

Botten svarer naturlig nok ikke på anonyme innlegg, men det har andre partifeller gjort for henne. Først ute er fylkesleder i Møre & Romsdal AP, Per Vidar Kjølmoen den 29. august. Kjølmoen innleder sitt innlegg med å avvise Sykehusansatts argumentasjon som «konspirasjonsteorier», før han klinker til med følgende: «Et viktig moment ble imidlertid utelatt: en hovedårsak til forsinkelsene er at man etter hvert så at det på sikt vil bli svært krevende å opprettholde to separate, gode sykehus for Nordmøre og Romsdal».

Det Kjølmoen selv utelater er hvordan han og fylkesstyret i AP kom til denne konklusjonen. Stikk i strid med vanlig praksis ble saken ikke forelagt lokallagene, men banket gjennom uten debatt og på tvers av gjeldende fylkesprogram der partiet ønsker fire sjukehus. Tidligere fylkesmann, statssekretær og nestor i AP, Kåre Ellingsgård nølte ikke med å kalle fylkesstyrets vedtak for et kupp, og kunne heller ikke utelukke, og mer enn antydet, at arkitekten bak kuppet befant seg et helt annet sted langt sør for vannskillet.

KENeste mann ut er den samme Ellingsgård som i sitt innlegg den 31. august tar Botten i forsvar og overhøvler Sykehusansatt som karakteriseres som både feig og uanstendig. Ellingsgård bryr seg for øvrig ikke med å gå inn i argumentasjonen. Den sykehusansatte har tydeligvis tråkket på noen ømme tær. Det må være en særdeles krevende øvelse for Ellingsgård, den ene dagen å kritisere egne partifellers opptreden i sykehussaken, for den neste å kritisere andre som tar seg den frihet å gjøre akkurat det samme som ham selv.

Du kan altså aldri være helt sikker på hvem som er den egentlige arkitekten bak et vedtak, eller helt sikker på at et innlegg virkelig er ført i pennen av forfatteren. Ta for eksempel Stoltenbergs innlegg i Romsdals Budstikke den 20. august etter forrige helikoptertur til Møre & Romsdal med tittelen «Sykehusene i Møre og Romsdal». Stoltenberg lovet at barneavdelinga i Kristiansund skulle bestå og at planleggingen av Nye Molde Sjukehus skulle fortsette.

Vi har tanker om hvem som var den egentlige forfatteren av Stoltenbergs innlegg men lar også dette spørsmålet ligge. Det er uansett ingen av oss som tror på Stoltenbergs og flere helseministeres løfter fra tidligere valgkamper, hvilket underbygges av følgende sitater:

“Alle lokalsykehus skal bestå. Dette gjelder også i Kristiansund og Molde. Utredning og planlegging av et nytt sykehus i Molde er påbegynt. Dette arbeidet må fortsette”
(Jens Stoltenberg i leserbrev, Romsdals Budstikke 20 .august 2007, 22 dager før Kommunevalget i 2007)

Helseminister Sylvia Brustad forstår ikke at folk i Møre & Romsdal er urolige for om ny barneavdeling i Ålesund og nytt sjukehus i Molde kommer på plass, og uttaler:
“Det er det ingen grunn til. Planlegginga av de to prosjektene forsetter i år. Folk i Møre og Romsdal kan være trygge på at begge de to tingene kommer på plass”
(NRK 16. april 2008)

“Når vi skulle komme i gang med byggingen i Ålesund, måtte vi forsikre oss om at Molde Nye Sjukehus kommer i 2012. Og jeg gjentar: Vi kommer til å komme i gang i 2012 med nytt sjukehusbygg i Molde»
(Helseminister Bjarne Håkon Hansen, Romsdals Budstikke 2. september 2009, 12 dager før Stortingsvalget i 2009)

Derimot har vi større grunn til å tro på at følgende utsagn er førende for de politiske beslutninger som kommer til å bli tatt i sykehussaken med de rødgrønne fortsatt ved roret:

“Hva det enkelte parti måtte ha lovet på tidligere stadier, vil ikke være en dimensjon når den viktigste beslutningen om sjukehusstruktur i Nordmøre og Romsdal skal tas”
(Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Helse- og Omsorgsdepartementet, Romsdals Budstikke 26. januar 2010, 134 dager Etter Stortingsvalget i 2009)

Dermed er vi tilbake til spørsmålet som best illustreres i annonsen som stod på trykk i Dagbladet 25. januar 2011. Det spørsmålet bør alle velgere som synes sykehussak er viktig stille seg før man gjør sitt Stortingsvalg…

Kan noen stole på denne mannen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s