Beredskapsbløffen…

Den 14. mars leser man i nettutgaven av Tidens Krav at ordfører Øyen i brev til helseminister Høie, uttrykker bekymring for helikopterbasen i Kristiansund hvis det fremtidige fellessykehuset «feilplasseres» for langt sør. For offshoreberedskap gjelder en absolutt tretimersregel for å få pasienten til sykehus, sier Øyen. Han har bedt Statoil om svar på hva konsekvensen blir, hvis sykehuset plasseres slik at regelen brytes.
For øvrig liker ikke Øyen at pasienter flys til andre byer, og sier det er meningsløst med et senter for pårørende om pasientene flys til Trondheim…

Man kan få inntrykk av at hele offshoreberedskapen står og faller på denne ene helikopterbasen på Kvernberget, og at den forsvinner om ikke fellessykehuset plasseres på Frei, hvor Kristiansund kommune legger planer for sitt tomtealternativ for plassering av sykehuset.
Slik er det jo selvsagt ikke.

«Norsk olje og gass» er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper, som utarbeider retningslinjer for virksomhet på norsk sokkel. I rapporten «Anbefalte retningslinjer for etablering av områdeberedskap» kan man lese mer om dette. Deriblant at det på store oljeinstallasjoner som Oseberg, Statfjord B og Heidrun, til enhver tid er stasjonert kommersielle AWSAR helikoptre.

I tillegg har Norge redningshelikoptertjenesten representert ved Sea King helikoptre på 6 baser (skisse s. 13). Den nærmeste basen for redninghelikopterstjenesten på våre trakter er lokalisert på Ørland Hovedflystasjon. Den 4. desember i fjor signerte justis- og beredskapsdepartementet kontrakt med produsenten AugustaWestland om levering av 16 nye AWSAR helikoptre. Disse skal være fullt operative rundt 2020 og vil styrke redningstjenesten betraktelig. Det er altså ikke slik at beredskapen for Norskehavet bare er lokalisert til Kristiansund.

De nye helikoptrene er vesentlig raskere enn Sea King. Det skulle kunne gi Øyen mindre grunn til bekymring for «tretimersregelen»,
da nye AW 101 lett vil kunne operere innenfor denne, også om fellessykehuset plasseres på Hjelset. Ved en akuttsituasjon på Heidrunplattformen vil transport til sykehus på Frei ta omlag 75 min. inkludert responstid. Om samme transport går til sykehus på Hjelset tar den 6-7 min. ekstra, og ved tur/retur med AW 101 fra Ørland vil transport likevel ligge godt under 3 timer.

Nå er heller ikke tidskravet så absolutt som Øyen hevder. Det har vært påpekt at det ikke finnes noen klar medisinsk begrunnelse for valget av 3 timer. Det har også blitt fremmet synspunkter om at økning av kravet til 4 timer ville være et ønsket scenario, ut fra muligheten til å tilfredsstille kravet når virksomheten etter hvert kommer lenger ut fra land. Kravet har tidligere vært fraveket og man snakker også om kompenserende tiltak (side 66).

Vi ønsker selvsagt at offshorearbeidere skal ha trygge arbeidsplasser. Når det er sagt, ser vi ingen grunn til at en transport ikke skulle kunne fly forbi lokalsykehuset til det nærmeste sykehuset, eller til det sykehuset som har den kompetanse som trengs i situasjonen. I stadig større grad ved alvorlige tilfeller vil det være St. Olavs i Trondheim.
Det er også anbefalingen i rapporten. Les også Bjørås sitt notat til fagdirektør i HMR, hvor det fremgår at nytt akuttsykehus gjerne må plasseres hvor som helst på aksen Frei-Hjelset.

Ordfører Øyen vet selvfølgelig utmerket godt at et fellessykehus på Hjelset aldri kommer til å utgjøre noen trussel mot helikopterbasen på Kvernberget. Offshoreflygninger står for 80.000 av den årlige passasjermengden ved flyplassen. Til sammenlikning transporterte AWSAR helikopteret på Heidrun 33 pasienter med stort sett mindre alvorlige tilstander til destinasjon Kvernberget i 2009. Kanskje ble halvparten transportert videre til Kristiansund sykehus når SAFE i sitt notat skriver, «en god del av disse pasientene er transportert videre med ambulanse til Sykehuset i Kristiansund»?

Øyens uttalte bekymring for offshoreberedskapen og helikopterbasen på Kvernberget er ren bløff. Argumentasjonen holder ikke mål og Øyens egentlige bekymring er nok at nytt felles akuttsykehus blir plassert på Hjelset…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s