Sex, løgn og videotape…

Kristiansund og omegn næringsforening har sluppet en heller usexy propagandavideo på sine hjemmesider og på Facebook, der det argumenteres for plassering av fellessykehuset i Storbakken på Frei. Videoen er full av udokumenterte utsagn og direkte feilinformasjon. Påstandene som i tur og orden ruller over skjermen gjentas flere ganger. Velkjent metode i propagandaøyemed men påstandene blir ikke mer sanne av den grunn…


Her manipuleres seeren til å tro at opptaksområdet for fellessykehuset er mye større på Nordmøre enn i Romsdal. Bilde og tekst gir inntrykk av at offshorearbeidere naturlig tilhører opptaksområdet for et nytt sykehus på Frei. Dette er fullstendig misvisende. Offshorearbeidere tilhører ikke noe bestemt opptaksområde da transport av disse ved sykdom og ulykker går til nærmeste sykehus eller til det sykehuset som best kan ivareta pasienten, like gjerne til sykehus i andre helseforetak.

Ved alvorlige ulykker går slike transporter som regel til St. Olavs.
Det spiller derfor ingen rolle for beredskapen offshore hvor sykehuset plasseres, og det er direkte feilinformasjon at «tretimersregelen» utelukker andre plasseringer av fellessykehuset enn på Frei. Det siste leser du mer om i oppslaget «Beredskapsbløffen…».

  • 3.000 jobber offshore til enhver tid.
  • 90.000 passasjerer med helikopter årlig.
  • Nærhet til Kristiansund lufthavn Kvernberget gir best logistikk ved storulykker og andre hendelser.
  • Kortest avstand gir lavest risiko og best beredskap.

Dette er noen av påstandene som rulles opp. Påstanden om at det
«til enhver tid» jobber 3000 oljearbeidere offshore fremsettes i alle sammenhenger nå om dagen. Det vi finner merkelig er at Kristiansund kommune fremsatte tilsvarende påstand i en høringsuttalelse datert
8. mars 2010, men da jobbet kun 1500 offshore «til enhver tid» (s.13). Det samme tallet refereres i ett udatert notat fra fagforeningen SAFE.

Kristiansund kommune hevder i sin siste høringsuttalelse at det nå jobber 4-5000 offshore i Norskehavet. Så hvordan kan det ha seg at antall offshorearbeidere har doblet seg, ja sågar tredoblet seg på tre år? Nå kan det være at aktiviteten har økt noe voldsomt i det siste men det rimer heller ikke. De samme plattformene Heidrun, Kristin, Draugen, Njord og noen mindre er i aktivitet i dag som for tre år siden.

I så fall skulle økt aktivitet ha blitt gjenspeilt i økt transport av oljearbeidere til og fra heliporten på Kvernberget. Trafikkstatistikk fra Avinor viser imidlertid at omtrent samme antall passasjerer er fløyet til og fra Kvernberget med helikopter de siste årene. For sikkerhet skyld har næringsforeningen jekket opp tallet med 10.000 sjeler.

Tabell

Propagandamaskineriet gir seg ikke med dette. På slutten av videoen fremsetter leder av LO Ytre Nordmøre, Bengt Eriksson, påstanden om at «tretimersregelen» nødvendiggjør lokalisering av fellessykehuset til Storbakken. Denne påstanden er så grundig tilbakevist i foreliggende utredninger og høringsuttalelser at vi ikke gidder å kommentere den enda en gang.

Som for å understreke påstanden om at kortest avstand gir lavest risiko, benytter videomakeren seg av ett billig triks, der animerte helikoptre tilsynelatende er i stand til å transportere tilskadekomne nøyaktig dobbelt så fort til ett fellessykehus på Frei som til ett fellessykehus på Hjelset. Slik er det jo selvsagt ikke da flytiden til Hjelset maksimalt øker med 8-10 minutter. Det er heller ikke slik at et AWSAR helikopter vil måtte fly omveien om Bud og Julsundet slik det fremstilles.

Og hvem skal det primært bygges fellessykehus for? For arbeidere offshore som uansett hvordan man snur og vender på det, utgjør mindre enn 1% av pasientgrunnlaget, som i snitt flys til land en gang hver 14 dag for behandling av stort sett mindre alvorlige tilstander? Eller primært for befolkningen i Nordmøre og Romsdal for øvrig?

Som en kommentar til avstand og risiko offshore kan nevnes at 13.000 færre fastlandsinnbyggere vil nå ett fellessykehus med ambulanse i 2030 innenfor en 1/2 times kjøreavstand fra eget hjem ved plassering i Storbakken på Frei vs. på Hjelset. Og en hel bybefolkning vil lide samme skjebne uansett plassering…

Be

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s