Ordføreren mot pasientstrømmen…

I oppslaget «Sex, løgn og videotape» skrev vi om udokumenterte utsagn og feilinformasjon i Kristiansund og omegn næringsforening sin propagandavideo. Da i forhold til offshoreberedskap og plassering av nytt fellessykehus i Nordmøre og Romsdal. Ett par minutter ut i samme video spiller ordføreren i Surnadal kommune rollen som vitne der også han slår ett slag for plassering av sykehuset på Frei…


Ordfører Mons Otnes forsøker med sitt spill å få seeren med på at en plassering av sykehuset i «balansert avstand» mellom Ålesund og Trondheim, vil bli det foretrukne sykehuset av befolkningen i Surnadal. Og det er neppe tilfeldig at ordføreren uttaler seg på vegne av folket i bygda og nordmøringer for øvrig. Surnadal er versting når det gjelder å benytte seg av det kjedelige faktum som heter fritt sykehusvalg.

Surnadal lekker som en sil til naboforetaket St. Olavs. Det er heller ingen nyhet, for slik har det vært i årevis. Det som er nytt det siste året, er at fenomenet nå brukes for alt det er verdt i kampen for å få fellessykehuset plassert på Frei. At ulike aktører på Nordmøre helt ukritisk og naivt hevder at Helse Møre og Romsdal kan spare hundrevis av millioner leser du mer utfyllende om i oppslaget «Økonomibløffen».

For det er ingen automatikk i at befolkningen i Surnadal i større grad vil benytte seg av ett sykehus plassert på Frei, enn det den samme befolkningen i dag benytter seg av eksisterende sykehus i Kristiansund. Og hvilke faktorer spiller en avgjørende rolle for pasientens valg av sykehus? Her bør man kanskje spørre andre enn ordfører Otnes.

For eksempel kan man spørre fastlegene i Surnadal som i sin høringsuttalelse fra 2012 vedrørende plassering av nytt fellessykehus uttalte følgende: «Kommunikasjoner er viktig når det gjelder lokalisering, og veiutbedringer kan gjøre reisetida kortere. I denne sammenheng er Hjelset ei akseptabel plassering for et felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal».

Reisetid er altså en faktor som får fastlegene i Surnadal til å henvise sine pasienter til sykehusbehandling og enerom ved splitter nye
St. Olavs. En gang i fremtiden kommer det fastlandsforbindelse over Halsafjorden som vil korte ned reisetiden sørover for surnadalinger betraktelig. Da har vi vanskelig for å tro at 15 min lenger reisetid til Hjelset vs. Frei vil spille noen rolle for fastlegenes henvisningspraksis ved planlagt behandling på et enda nyere sykehus.

Et nytt sykehus på Hjelset som bygger på et allerede eksisterende sterkt og differensiert fagmiljø ved sykehuset i Molde, vil ha alle forutsetninger for å tette pasientlekkasjene slik at foretaksskuta ikke går til bunns økonomisk. Det betinges av at eksisterende fagmiljø får bestå. Derom hersker stor tvil da direktør Astrid Eidsvik ikke ser ut til å ville ta inn over seg føringen fra helseminister Høie, som sier at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i sum skal bli bedre enn dagens to sykehus hva bredde og innhold i sykehustilbudet angår.

Helseforetaket får uansett ikke bukt med uønskede «pasientstraumar» som det nå heter på foretakets hjemmesider, før ett nytt sjukehus står ferdig om 6-7 år. I mellomtiden kan man håpe på at helseministeren går finansieringssystemet etter i sømmene, slik at det i seg selv ikke velter prosjektet atter en gang. For det kan ikke fortsatt være slik at 95% av befolkningen i Nordmøre og Romsdal skal holdes som økonomiske gisler fordi 5% av befolkningen flittig benytter seg av retten til fritt sykehusvalg. Det bør også ordfører Otnes forstå…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s