Plan B

En avgjørelse når det gjelder plassering av fellessykehus for Nordmøre og Romsdal nærmer seg med stormskritt. Så godt som alle interne og eksterne rapporter og analyser er fremlagt og både politikere, offentlige instanser, sykehusenes ansatte og folket er hørt. Prosessen har ordfører Øyen i Kristiansund tidligere karakterisert som «forbilledlig».
Den 10. desember offentliggjør direktør Eidsvik sin innstilling. Forskjellige aktører vil i tiden fremover sannsynligvis forsøke å påvirke direktøren og styret. Men hva skjer når katta slippes ut av sekken?

De siste rapportene peker ikke i favør Storbakken på Frei. Norconsult opprettholder sin konklusjon om sårbarhet i en tilleggsrapport om Freifjordtunellen. De avviser påstander rundt offshoreberedskap og nærmest plukker fra hverandre Kom vekst, CHC og Shell sine høringsuttalelser. På toppen legger Kjell Solstad i HMN frem en analyse av pasientstrømmer som i praksis sier det ikke er noe særlig å hente økonomisk på å reversere pasientstrømmene.

Med dette som bakteppe snakker daglig leder av Kom Vekst, Ellen Engdahl, og journalist Arild Myhre i TK, sykehussak i intervju med Radio Kristiansund fredag 23. oktober. Under seansen spør intervjuer om det ikke kan bli snakk om mer enn 90 mill. i tapte inntekter for helseforetaket. Myhre tier klokelig om at Solstad har estimert en mulig nettogevinst til skarve 18 mill, og det er i beste fall (5:15).

Ett stykke ut i intervjuet blir Myhre spurt om han har kjennskap til eksistensen av en plan B, i fall sykehuset skulle havne i Romsdal. Plan B kjenner ikke Myhre til sier han, men trioen i studio er skjønt enig om at det er fornuftig å ha en slik plan på lager. Vi er ikke ett øyeblikk i tvil om at plan B allerede foreligger, men hva går den ut på?

Ordfører Øyen har allerede flagget at han kommer til å respektere utfallet uansett hva direktør Eidsvik kommer til å anbefale sitt styre den 10. desember. Noe annet ville også tatt seg merkelig ut når prosessen ikke kan kritiseres. Strategien så lang har derfor vært å sitte stille i båten og uforbeholdent gi sin tilslutning til helseforetakets veivalg.

Det er her at Myhre avslører plan B, når han mer enn antyder at folket kan komme til å ta til gatene igjen (11:55). Det hele kommer da til å være orkestrert ned til minste detalj, der folket «spontant» organiserer fakkeltog og det som aktører i kulissene ellers finner formålstjenlig. Lykkes aktørene, tvinges statsråden til å nullstille alle planer, og det åpnes for ny omkamp.

Og om alt feiler finnes det kanskje en plan C. Myhre har tidligere antydet at Nordmøre kan komme til å sprenge fylket i filler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s