Heilskapleg plan?

«Målsettinga med fusjonen var openbart å sjå fylket og føretaket under eitt, og å legge ein heilskapleg plan og struktur til grunn for utviklinga av spesialisthelsetenesta»

Setningen over er sitat fra idéfasedokumentet som HMR nettopp hadde på høring. Vi er redd tidligere helseminister Strøm-Erichsen åpenbart hadde en helt annen målsetting med fusjonen enn det ministeren signaliserte. Og det er med undring vi registrerer at direktør Astrid Eidsvik foreslår å redusere sengekapasiteten i foretaket med 50 senger, der kuttene fordeles «heilskapleg» med 25 senger i Molde og 25 senger i Ålesund. Kutt av senger i Kristiansund og Volda er ikke nevnt…

Direktør Eidsvik må være av den oppfatning at sengetallet i Molde og Ålesund er alt for høyt, og at det i Kristiansund og Volda er akkurat passe. Kuttforslaget er tilsynelatende broderlig fordelt nord og sør for Romsdalsfjorden. Men Ålesund har adskillig flere senger å ta av. I 2010 hadde Helse Sunnmøre 309 ”effektive” senger, mens helse Nordmøre og Romsdal hadde 219 (Samdata 2010, s.92). I praksis betyr det at sykehuset i Molde må kutte rundt 15 %, mens Ålesund må kutte 10 %
i sengetallet basert på dette regnestykket, men tar vi med at Volda sykehus er mindre enn Kristiansund sykehus, blir forskjellen enda mer markert. Ellers minner vi om oppslaget «Nytt felles minisjukehus?».

Effektive senger er det faktiske antall tilgjengelige oppholdsdøgn for innlagte pasienter omregnet til senger på årsbasis. Siden 2009 er det allerede kuttet 50 senger. Til sammen utgjør det nye kuttforslaget ytterligere 9,7 % av antall «effektive» somatiske senger i foretaket som var 517 senger i 2013 (Samdata 2013, s.183). Tabellen er hentet fra «Utviklingsplan 2030» (s.57). Med forbehold om sammenlignbare størrelser, viser den at direktør Eidsvik i en eneste jafs vil redusere antall somatiske senger i foretaket, til et nivå som ligger 5 senger under normerte behov i 2030. Og det før man vet om man vil lykkes med å dreie aktiviteten bort fra døgn til dagbehandling.

At dette er problematisk har den landsomfattende grasrotaksjonen mot nedlegging av sykehussenger nylig synliggjort. I et intervju med NRK den 13. november forklarer fagansvarlig ved medisinsk avdeling i Volda, Inge Eskeland, at antall sykehussenger heller bør økes enn reduseres ettersom eldrebølgen snart skyller inn over helseforetakene. Direktør Eidsvik sin kommentar til aksjonen er at sykehusansatte ikke må bruke av arbeidstiden til slikt! Synnøve Rekkedal Hill i den lokale aksjonskomitéen for Helsetjenesteaksjonen repliserer med å si, at hun skulle ønske direktøren heller sa det var flott at ansatte engasjerer seg, og oppfordrer direktør Eidsvik til å jobbe oppover i systemet.

Personalpolitikk i foretaket har så langt vært å ikke si opp ansatte ved omstillinger. Spørsmålene blir da om foretaket makter å spare noe særlig, når lønnskostnader utgjør rundt 70 % av totale driftsutgifter. Og hvor mye pasientbehandling greier man å dreie fra døgn til dag og poliklinisk behandling? Den 17. oktober garanterer direktør Eidsvik i intervju med NRK, at kuttene ikke vil få negative konsekvenser for pasientene. Vi får håpe garantien holder. Når det gjelder ansatte, har flere prosesser i det siste fått skarp kritikk. Forbedringspotensialet mht. involvering av ansattes organisasjoner, arbeidsmiljøutvalg og brukerutvalg er i så måte betydelig.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s