Og jula varer helt til påske…

Ordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund har så langt blånektet på å utlevere e-poster og tekstmeldinger i sammenheng med sykehussaken. Den 12. februar 2015 mottok Fylkesmannen klage fra VG etter avslag fra Kristiansund kommune, vedrørende begjæring om innsyn i tekstmeldinger utvekslet mellom ordføreren og tre navngitte personer. Den 4. mars oversendte fylkesmannen klagen til kommunen, med pålegg om forberedende saksbehandling.

Siden har vi hørt lite, og de tallrike ”julehilsener” Øyen utvekslet med sine venner ligger der som en forundringspakke, som kanskje en dag, eller kanskje aldri, vil bli lagt frem for offentlighetens innsyn. Imens har vi hørt at ledende arbeiderpartipolitikere fra Kristiansund har vært på besøk på «sjefens kontor» der man etter sigende hadde et positivt møte. Delegasjonen skal ha kommet med tydelige innspill og fått positive tilbakemeldinger fra partileder Jonas.

Mens Jan Erik Larsen vil kunne påberope seg taushetsplikt både pålagt av First House og med status som venn, er manglende offentliggjøring av den omfattende utvekslingen av SMS med Ap-toppene Gahr Støre og Storberget et problem, ikke minst for begge disse to, og uansett hvordan man vrir og vender på saken fordi man må spørre:

Er det slik at Arbeiderpartiets ledelse tar et nødvendig medansvar for veien videre, som vil lede frem til et fremtidsrettet sykehus for Nordmøre og Romsdal? Eller er partilederen i landets største parti i ferd med å åpne døra på gløtt hva angår å gå bort fra sykehusløsningen, som han selv i ansvarlig posisjon pekte på som eneste fremtidsrettede mulighet? I fall det siste vil hele saken få en dimensjon av absurditet.

Det vanlige i norsk politikk er å akseptere forgjengerens vedtak i slike saker. Man rykker ikke tilbake til start. Det gjorde heller ikke Bent Høie da han tok over roret i HOD. Ingen tror i utgangspunktet at Arbeiderpartiets ledere har planer om å omstøte fattede vedtak. Men hvorfor da det voldsomme antallet tekstmeldinger? Og hva ligger i det Korsnes Wårle uttaler, hvis det i det hele tatt ligger noe i det?

Ordfører Øyen har dessverre ikke tatt innover seg at uansett hvordan man vrir og vender på saken, så skaper manglende åpenhet bare mistenksomhet. I dette tilfelle rammes hans egen partileder. Det formelle omkring lovverket er uansett godt oppsummert i kronikk av fungerende avdelingsdirektør Vilde Ronge ved Riksarkivet:

”Det er med andre ord innholdet i et dokument som er bestemmende for om det skal til arkivet eller ei, ikke formatet. E-post, SMS eller brev – arkivloven gjelder uansett kommunikasjonsform”

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s