Soga om sjukehuset som ikkje skulle ribbast 2

Senhøstes i fjor bebudet direktør Astrid Eidsvik en rekke strukturelle endringer i HMR, som blant annet omfattet samling av akutt og fødefunksjoner. Det hele ble imidlertid kontant skutt ned av Helseminister Bent Høie i slutten av november. I bloggoppslaget «Sjakk, Dronning» fremsatte vi i den sammenheng følgende spådom:

«Neste trekk er å gjennomføre samling av funksjoner som ikke berører akutt- og fødetilbud på en måte som strider mot regjeringserklæringen. I praksis betyr det samling av ØNH, øyeavdeling, alderspsykiatri og såkalte «dobbeltfunksjoner» på rett side av brettet, det vil si i Ålesund»

I første omgang gjør HMN den 12. desember endelig vedtak om flytting av AMK sentralen fra Molde til Ålesund etter en meget omdiskutert prosess. Direktør Eidsvik skroter så sine egne spareplaner i det julefreden senker seg over helseforetaket. Måloppnåelse i forhold til budsjettkrav skal skje gjennom «hverdagseffektivisering» heter det.

Utover våren viser det seg at slike tiltak kun har begrenset effekt, og både styret HMN og styret i HMR legger press på direktøren, som i april pålegges å utarbeide nye tiltak før sommeren. Dette arbeider direktør Eidsvik med på egen hånd uten å involvere egne ansatte og brukere. Saken fremlegges med kortest mulig frist ved inngangen til pinsen.

Det medfører rabalder både før, under og etter styremøtet den 11. juni, der direktørens saksbehandling får det glatte lag. Eidsvik greier likevel å hale i land ett vedtak i saken, godt hjulpet av taktisk stemmegivning fra Ålesunds ansatterepresentant. I all hovedsak handler det hele om gradvis å samle funksjoner fra sykehusene i Molde, Kristiansund og Volda til sykehuset i Ålesund. Mantraet «samle det vi må, spre det vi kan» klinger hulere enn noen gang.

Man kan undres over direktørens planer som til sist vil ribbe det nye fellessjukehuset for tilbud og funksjoner. Det er stikk i strid med tidligere styreleder Kvalshaug sine tanker, og henger knapt i hop med helseminister Høies uttalelse om at det nye fellessjukehuset i sum,   skal gi et bedre tilbud til befolkningen i Nordmøre og Romsdal enn det sykehuset i Molde og sykehuset i Kristiansund gjør hver for seg.

Man kan også undres over direktørens planer med hensyn til pasientlekkasjer. Det har vært stort fokus på lekkasjer fra kommuner som Surnadal til sykehus i Sør-Trøndelag. Med sentralisering av funksjoner sørover er det grunn til å tro at lekkasjene vil bli større, og at gevinsten av direktørens sparetiltak koker bort. Det kan nevnes at HMN tenker stikk motsatt, der man i prosjekt «Trøndelagsfunksjoner» vil forsøke å stoppe pasientlekkasjer fra Nord-Trøndelag ved å tilføre sykehusene oppgaver, og da særlig til sykehuset i Levanger som ligger nærmest foretaksgrensen.

Og så kan man se for seg at direktør Eidsvik ikke lykkes denne gang heller. Overlegene ved øre-nese-hals og øyeavdelinga ved sykehuset i Molde mener vedtaket om flytting av beredskap til Ålesund er fattet på mangelfullt grunnlag. De ber derfor om at saka blir tatt opp til ny behandling i styret i helseforetaket. Til overmål har ordfører Dahl og ordfører Øyen tatt en prat om felles front mot direktørens planer.

Om direktør Eidsvik ikke greier å iverksette sine planer i høst er det større muligheter ved neste korsvei. Når vedtak om plassering av nytt felles sykehus fattes den 17. desember i år, vil vi etter all sannsynlighet oppleve at «sykehuskrigen» blusser opp igjen, om resultatet er at en av byene fremstår som vinner, mens den andre byen fremstår som taper. Da kan man begripe at vinneren er rede til å svelge flere kameler for å få satt spaden i jorda så fort som mulig, og om økonomien fortsatt er like svak kan direktør Eidsvik fortsette ribbingen i ro og mak…

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s